Tänään tehtiin rohkea yritys saada Leenalle taipparitulos. Rohkea sikäli, että harjoittelu on jäänyt todella minimiin. Tasan yksi laahausjälki on neitoselle tehty, kapulaa heitettiin veteen noin neljänä päivänä Jormualla... Jotta näillä eväillä sitten testaamaan. Metsässä Leena on toki saanut olla varsinkin viime syksynä joka ainoa päivä pariin otteeseen, että jotain treeniä sentään tehty. Noutoa harjoittelin keväällä sisällä harvakseltaan ns. kateusnoutona eli Hetalle kapula pariin otteeseen (sisällä tavallinen puinen kapula, ei riistakapula) ja sitten Leenalle yrityksiä. Kateus teki tehtävänsä ja melko pian myös Leena toi kapulaa kohti minua. Samalla tavalla opetin muutamana helle päivänä riistakapulan hakua vedestä, ensin Heta töihin, sitten Leena. Saletisti natsaa!


Pitkänkankaan maja

Aamulla ajelimme Pitkällekankaalle Saanan, Aatun ja Leenan kanssa. Satoi ja oli todella koleaa. Tuomarina olivat Tiina Karlström ja Nina Janné. Osallistujia oli 12. Leenan numeroksi tuli arvonnassa yksi ja olimme Tiina Karlströmin ryhmässä. Vähän olisin toivonut suurempaa numeroa, jotta Leena olisi nähnyt muiden noutoja ensin...

Sosiaalisuusrinki meni Leenalla ihan nätisti, tosin tuomaria yllättäen arasteli! Meni kuitenkin luokse ja antoi koskea ja myöhemmin suhtautui häneen ihan rennosti.
Meidän hakumaastomme oli ihan kävelymatkan päässä kämpästä. Pääsimme ensimmäisenä maastoon. Laskin Leenan irti ja kehoitin "kahtelemaan tinttejä" -  ja Leena riensi tekemään työtä käskettyä. Etsi innokkaasti, kaarteli, haisteli, muisti välillä katsoa minunkin sijaintini, käsimerkistä jatkoi työtään käskettyyn suuntaan. En ole varsinaisesti kouluttanut tottelemaan käsimerkkejä, mutta käytän metsässä liikkuessa käsimerkkejä ja  lyhyitä vihellyksiä kera pienen suunnaksauksen, sanoja en metsässä käytä oikeastaan ollenkaan. Niinpä tuo käsimerkkien "totteleminen" on sellainen luonnostaan syntynyt liikkumismalli, koirat ovat oppineet, että käsimerkin suuntaan kannattaa lähteä.

Leenan työskentely oli niin kaunista katseltavaa, että itseäkin ihan häkellytti. Laukaus ammuttiin vasemmalle koiran ollessa etenemässä oikealle, Leena lähti vainua ottaen rientämään vasemmalle ja jatkoi työtään todella innokkaasti. Kohta tuomari käskikin kääntymään pyörtäen takaisin päin. Leena työskenteli edelleen iloisena. Tuomari jutteli Leenan työskentelytyylistä ja aavistuksen ehdin pelätä ennen tietä, että jos kytkemiskäskyä ei pian tule, Leena häipyy odottavien joukkojen luo tielle. Onneksi tuomari antoi luvan kytkeä - ja onneksi Leena myös hyvin pienin käskyin saapui. Etukäteen olin pelännyt, että se ei välttämättä tule luokse, sillä kotioloissa tuollainen lyhyt hakureissu saattaa kytkemistilanteessa johtaa "mää katon vielä yhen jutun" -toimintoon eli Leena häipyy tutkimaan maastoja joksikin aikaa. Onneksi tänään ei käynyt näin.

Heti perään oli jäljestys. Sitä on tosiaan harjoiteltu tasan yksi kerta.  Toisaalta uskalsin vähän toivoa osaamista, sillä Leena kyllä osaa käyttää nenäänsä metsässä, vaikka en ole sille itse jälkiä vetänyt, niin jälkiähän metsät ovat täynnä. Osoitin alkumakauksen ja siitä Leena parilla kehoituksella jäljesti jäljen innokkaasti ja varmasti kaadolle saakka. Helppoa kun sen osaa ;)

Sitten odoteltiin vesityövuoroa jokunen tunti. Lopulta iltapäivällä oli molempien tuomarien kaikki koirat saaneet suoritukset tehtyä ja lähdettiin ajelemaan Ahokylän Ahvenlammelle. Se onkin huippuhyvä uittopaikka ja kerta kaikkisen kaunis. Leena oli taas tietenkin ensimmäisenä vuorossa eikä mitään takeita että kapula tulisi rannalle. Uimataito ja -halu Leenalla on onneksi mainio. Heitin kapulan riittävän kauas ja annoin hae -käskyn. Leena lähti uimaan tasaisen varmasti kapulalle, kehuin juuri ennen kapulaa, Leena nappasi kapulan ja ui minua kohti. Menin varmuuden vuoksi kauemmas rannasta, että Leena malttaa tuoda kapulan rantaan saakka ja niin Leena tekikin, kiipesi rantaan kapula suussaan ja pudotti kapulan jalkoihini kuin enemmänkin treenattu noutaja! Upea ihana maailman paras Leena!

Kaikien suorituksien jälkeen ajelimme takaisin majalle ja odottelimme tuloksia.

Leenan arvostelu:

Sosiaalinen käyttäytyminen:

Aluksi hieman ujostellen tuomariin suhtautuva koira, joka kuitenkin osoittautuu rennon luottavaiseksi. Erityisesti suoritusten aikana koira nauttii ympäristöstään. HYVÄKSYTTY

Haku ja laukaus:

Tehokkaasti ja järkevästi maastossa liikkuva koira. Pitää hyvin yhteyttä ohjaajaansa. Laukauksesta havaittavissa hyvä "gun sense" työskentely. Viihtyy hyvin maastossa. Ilahduttavan positiivinen walesi-suoritus. HYVÄKSYTTY

Jäljestys:

Rauhallisen varmasti ja suoraviivaisesti suoritettu jäljestys. HYVÄKSYTTY

Vesityö:

Rauhallisen varmasti ja määrätietoisesti tehty kauniin eleetön suoritus. Riistapukki noudetaan maalle ohjaajan jalkoihin. HYVÄKSYTTY

Tottelevaisuus:

Koira tottelee kauniisti ohjaajansa pieniä merkkejä. HYVÄKSYTTY

Yhteistyö ja yleisvaikutelma:

Kaunis kokonaissuoritus, jossa molemmat osapuolet työskentelevät toisiinsa luottaen. HYVÄKSYTTY

Kokonaisarvostelu: Hyväksytty


Tiina Karlström lukee tuloksia (kaikkien arvostelut luetaan taippareissa ääneen)

Upea päivä, upea Leena, niin kauniit tuomarin sanat. Tuo "gun sense" oli minulle uusi termi ja Tiina Karlström kertoi sen olevan englantilaisten termi sellaiselle koiran ominaisuudelle, että koira sisäsyntyisesti osaa lähteä vainuamaan sinne suuntaan minne ase on lauennut (selitys mukailtu, näin minä sen ymmärsin). Se kuulemma koiralla joko on tai ei ole eikä sitä voi opettaa. Ja meidän Leenalla sellainen hänen mukaansa on!

Kiitos SARI, että olet minulle tälläisen huipputytön kasvattanut! Olen niin ylpeä etten mekkooni kohta mahdu.